Spagettibro loggbok

Projekt: bygga en spagettibro.

Klass: 9

Betyg: MVG

Bygge av spagettibro loggbok

Uppgift

Vi fick i uppgift att i grupper om två bygga en bro av spagetti (spagettibro). Bron fick max väga 300 gram och den skulle minst vara 60 cm lång och ha en körbana på minst 5 cm. Sedan skulle vi belasta bron och se hur mycket den klarade av att bära utan att gå sönder

Material

Vi har använt oss av lim (limpistol), spagetti, linjal, (knipsare), papper och penna.

Ritning

Vi gjorde vår ritning i Paint.

Längd: 65 cm

Bred: 12 cm

Höjd: 28 cm

Genomförande

Vi startade med att bestämma oss för vilken slags bro vi ville bygga. På internet hittade vi en bro som vi tog inspiration av. Det var en bron över Klarälven. Vi gjorde en ritning i Paint som liknade bron (över Klarälven) . Vi tyckte det var roligare att bygga en bro som efterliknade en bro i verkligheten.

Vi skrev ut ritningen och började bygga. För att veta ungefär hur mycket pasta vi kunde använda mätte vi upp spagettin. Grunden till bron var det första vi började med. Vi bestämde oss för att använda en tio spagettistrån tjock ”balk” till botten. Körbanan blev 12 cm bred för att bron skulle få bättre balans, längden på bron blev 65 cm för att få lite marginal.  Vi tog 20 stycken 10 cm strån, dessa strån limmade vi ihop 10 och 10 och använde dem till brons kortsidor.

Spagettibro ritning bild 1

När vi gjorde långsidorna tog vi också 10 spagettistrån fast vi gjorde dem längre och flera. Vi delade upp brons sida på tre 65/3. Varje del blev 21,7 cm och vi gjorde sex stycken till båda sidorna. Vi limmade sedan ihop de sex styckena tre och tre till två långa (65 cm). När vi hade gjort klart långsidorna och kortsidorna limmade vi ihop dem och de bildade en rektangel.

Spagettibro ritning bild 2

För att förstärka grunden satte vi även fast en spagettibalk i mitten av rektangeln även den 10 spagettistrån tjock. Ytterligare förstärkningar gjorde vi genom att göra trianglar inne i brons rektangelbotten.

Spagettibro ritning bild 4

Spagettibro ritning bild 5

Nästa del av bygget var att bygga bågarna över bron. Vi gjorde bågarna tre spagettistrån tjocka och limmade sedan ihop spagetti till två långa böjbara ”balkar”.

Spagettibro ritning bild 5

Sedan bestämde vi oss för att sätta ihop bågarna med lim där upp.

Spagettibro ritning bild 6

Vi började sedan med fackverket på sidorna. De fick också vara tre spagettistrån tjocka. Vi började med att sätta ”stolpar” vid bågarnas mitt på båda sidorna och därifrån fortsatte vi med fackverk längst bågarna.

Spagettibro ritning bild 8

När vi tittade på hur bron sviktade när vi belastade den såg vi att vi behövde stabilisera bågarna mera då de rörde sig.

Spagettibro ritning bild 8

Nu var bron ännu starkare och nästan klar. Eftersom vi hade material över började vi förstärka vissa områden där bron sviktade. Vi stabiliserade fackverket genom att lägga spagetti på sidorna om dem. Bågen sviktande fortfarande vid belastning därför förminskade vi trianglarna där genom att limma fast spagetti mellan trianglarna. Dessutom satte vi en stolpe i mitten av bron upp till bågen.

Spagettibro ritning bild 9 

För att stärka botten mer gjorde vi fler trianglar och för att förhindra att bron rör sig i sidled limmade vi fast spagetti mellan fackverken på de båda sidorna.

Spagettibro ritning bild 10

Det sista vi gjorde med våra sista gram vara att sätta en tjock ”balk” i bottens mitt.

Spagettibro ritning bild 11

Färdig spagettibro

Vad som har gått bra/dåligt

Jag tycker att det mesta har gått bra under detta arbete. Ibland gick något söder fast det gjorde inte något då det vara lätt att laga. Vi har jobbat bra och effektivt varje lektion och blev klar med spagettibron i tid. Under lektionerna hade vi alltid saker att göra och vi gjorde det vi behövde. Vi ändrade vissa saker på ritningen efterhand dock tycker vi att det blev bra.

Vi sparade alla spagettirester i en påse för senare bruk för att inte slösa på material.

Slutsats

Nu efteråt kom jag på att det nog skulle vara smart om vi istället för att lägga spagettin sida vid sida i grunden och sedan limma ihop dem, sätta dem över varandra och sedan limma.

På bilden över bron över Klarälven tycks den ha en I-balk. Detta skulle man kunna tänka på vid konstruktionen dock är det svårt att göra det med spagetti då den är rund och vi har en begränsad mängd att använda. Det vi främst använt oss av vid detta bygge är fackverk. Vi försökte göra många trianglar till vår bågbro. I verkligheten byggs sällan numera fackverksbroar då de är dyra att konstruera och underhålla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *