Skrivuppgift för skriftliga nationella provet i Svenska 1 (debattartikel om livsstil och köpvanor). Texten för det skriftliga nationella provet handlar om vår livsstil och köpvanor.
Av: Emma Wikström.
Betyg: A.
Livsstil och köpvanor – skriftliga nationella provet
Världen har aldrig varit rikare än vad den är idag och aldrig har det konsumeras som det gör nu. Dagens ekonomiska system är beroende av konsumtion vilket gör att konsumenter ständigt uppmanas till det. Denna konsumtion kan sedan leda till tillväxt i länder vilket sedan kan gå till utbildning, vård och omsorg. Detta görs idag tyvärr på bekostnad av vår värld.
Dagens konsumtion i den rikare delen av världen leder till stora koldioxidutsläpp jorden runt och haven stiger som en konsekvens. Regnskogen skövlas för att ge plats åt boskap och jordbruk vilket hotar den biologiska mångfalden. Konsekvenserna av detta kan bli uttömda naturresurser, klimatflyktingar och ett krackelerat ekonomiskt system.
De stora ekologiska fotavtrycken som konsumtionen i västvärlden bidrar till påverkar heller inte endast miljön utan även de människor som bor där. Skövlingen av regnskog påverkar och kan förstöra människors vattenförsörjning. Förstörda ekosystem leder till att näringar kan slås ut vilket undergräver fattigare länders utveckling. Listan över konsekvenserna av dagens livsstil i den rikare delen av världen kan göras lång.
I Sverige slängs över 100 000 ton mat årligen enligt artikeln Sopdykarna kan leva gott på vårt överflöd av Elin Lindman i Sydsvenskan (2011). I artikeln intervjuar hon sopdykare som letar efter mat som butiker har slängt i containrar. All den mat som slängs av butiker och konsumenter visar tydligt den relation vi människor i västvärlden har till mat och konsumtion. Vi lever i ett ohållbart ”slit och släng”‐samhälle som uppmanas av samhället självt.
I samma värld som detta ”slit och släng”-samhälle går runt en miljard människor hungriga. Detta kan ge oss perspektiv på vår livsstil. Under den senare tiden har den rikare delen av världen blivit allt rikare medan den fattigare hamnat allt längre efter. Frihandeln, som även är en bidragande faktor till att dagens globala konsumtion gjorts möjlig, är inte fri och bidrar till de ökande klyftorna. Denna sortens handel tänker många kan bidra till en ökad ekonomisk tillväxt i fattigare länder. Handeln bidrar dessvärre, genom bl.a. de handelshinder som EU och länder satt upp, till att den större delen av tillväxten istället hamnar där det redan finns en stor välfärd.
Två viktiga frågor att ställa sig själv är: Vilken värld vill vi leva i? Vilken värld vill vi att våra barn ska växa upp i? De flesta av oss vet att vår livsstil i den rikare delen av världen inte är hållbar och vi vet att vi lever på jorden och andras bekostnad. Det är även tydligt att vår konsumtion får globala konsekvenser och detta gör att vi och politiker även måste inse att vårt ansvar sträcker sig längre än till landsgränsen eller till EU:s gränser. Vi lever i en värld med fler än sju miljarder människor och det är dags att vi ser över vilken värld vi vill leva i.
Vi som individer kan börja i vår konsumtion. Världen och vi behöver en hållbar konsumtion och detta kräver medvetna konsumenter. Vi kan visa vägen genom att köpa och fråga efter hållbara produkter och på detta sätt visa att vi vill leva i en hållbar och en mer rättvis värld. Vi kan visa att vi vill att våra barn ska växa upp i en värld där någon annans välstånd inte är på bekostnad av deras.