Identitet – reflektioner

Skolarbete om identitet

Den här uppgiften bestod av tre delar. Första uppgiften var att skriva en reflekterande text över identitet. Den andra uppgiften var läsa ett brev och besvara detta brev från en kvinna som frågade om hjälp. Sista uppgiften vara att reflektera över hur det var att ge kamratrespons.

Ämne: Svensk A

Betyg: MVG

Välkommen till världen – identitet

Efter nio månaders väntan, välkomnas vi, till denna värld vi alla lever i. En värld med blodiga krig, svek, lögner och missnöje men lyckosamt även kärlek, vänskap, möjligheter och hopp om framtiden. Men vem är det som ska välkomnas? Kommer denna person verkligen bli mottagen på ett bra sätt, överleva för att sedan kunna anpassa sig till detta avancerade samhälle? Vem är denna person?

I början av sitt liv kan man inte klara sig själv. När man inte klarar att gå själv eller att skaffa sig mat är barnet helt beroende. Allt är nytt och inga kunskaper existerar om rätt och fel. Det finns ingen möjlighet att veta vad som är sant och inte något man kan associera till. Det är nu familjens roll att fylla detta tomrum med trygghet, erfarenheter och kunskap som behövs. Av våra föräldrar och syskon får vi våra första kunskaper om livet. Vad de säger är det vi lär oss. Det som våra föräldrar anser vara rätt, lär vi oss också att tycka. Därför är det sociala arvet oerhört påtagligt för ens framtida identitet.

Hur föräldrarna behandlar en och beter sig i övrigt påverkar dessutom ens identitet. Barn härmar sina föräldrar och tar ofta över deras vanor och ovanor. Jag anser att mina föräldrars beteende syns i mig. Deras värderingar och tankar finns också djupt inrotade i mitt medvetna och undermedvetna. Ett tydligt exempel är att äta vegetariskt. Att tidigt lära sig att äta en vegetarisk kost och anledningarna bakom detta beslut finns djupt inrotade. Liksom andra utan att veta om det får en kost med kött av sina föräldrar. Detta har påverkat min identitet mer än bara ett till nytt ord att beskriva mig med utan även hur jag är och bemöts som människa.

Beroende på vilken familj man hamnar i och vilka resurser denna familj har präglas identiteten. En familj med föräldrar som har akademiska utbildningar är det vanligare att barnen skaffar sig en högre utbildning och ”finare jobb”. I en familj utan dessa normer är det inte lika vanligt. Utöver detta så är det föräldrarna som väljer ens namn. Namnet är oftast något man har kvar hela livet. Det namn man får blir det andra associerar en med, därigenom blir det viktigt för ens identitet. När man tänker på ett namn kommer oftast en bild fram. Våra kroppar är unika. Nakna föds vi till jorden och under miljontals år av evolution har dessa koppar utvecklats till vad de är idag. För att värma dessa kroppar tillverkades kläder. Kläder betyder idag så mycket mer än att klara kyla. Det har för många blivit en viktig del av deras identitet.

Kläder kan i vissa fall visa vilka ekonomiska tillgångar man har. Vilken grupp man tillhör eller vilken man inte tillhör. Kläder ger färg åt ytan och är något andra också ser. Vilka kläder man väljer kan påverkas av ens ålder och vart i livet man befinner sig. Även unga som gamla har sin still som ger en bild av hur denna person är. När man träffar eller ser människor som man tidigare inte sett får man ett första intryck av personen. Av detta första intryck kan fördomar komma fram. Dock behöver inte dessa stämma. I vissa fall händer det att en arbetsintervjuare väljer bort personer med piercingar och tatueringar. Dessa förutfattade meningar om en person kan i vissa fall vara ett sätt att skydda sig från ”fel” människor som kan utgöra en risk eller inte passa in. Det betyder dock inte att de alltid stämmer. Detta skildras de i boken ”Flickan som lekte med elden”. Risken med att döma folk för tidigt är att man kanske missar möjliga vänner eller kompetenta medarbetare. Utöver kläder finns det andra sätt människor använder för att förfina sin yta för att göra sig mer attraktiv. Att träna och idrotta, använda smink och göra plastikoperationer är alternativ för att få ett ”vackrare” yttre. Genom att klä ut sig till motsatta könet, byta kön och namn kan orsaka stora förändringar i hur människor ser på en.

Internet som vi har idag ger också möjligheter att ändra sin stil och utforska sin identitet, men även att vara sig själv. På Internet kan man, utan att behöva oroa sig för att andra ska påverka det verkliga livet, diskutera ämnen som man annars inte skulle våga. Möjligheten till anonymitet bidrar till att man kan vara sig själv mer eller tvärtom att vara någon annan. Internet kan vara farligt då någon ändrar sin identitet för att lura andra. Pedofiler kan ändra sin identitet för att få kontakt med andra. Barn lär sig till exempel att inte berätta sina namn för främlingar för att skydda sig. Andra fall behöver inte vara lika farliga då ingen skadas. När det inte finns något krav att träffas på riktigt är det möjligt att vara vem man vill.

Vissa människor flyr från verkligheten på detta sätt. Genom att skaffa sig en annan identitet de anser passa en bättre eller en de hellre skulle vilja vara. Att skaffa rollen som hjälte i ett spel eller krigare kan kännas roligare än den rollen man har i verkligheten. Fantasins värld är mer händelserik än vår värld och det finns ingen risk att dö som i verkligheten. Det går alltid att börja om. I ett spel som World of Warcraft och andra spel uppmuntras andra egenskaper än de i verkligheten. Att vara bra på att kriga, leda andra eller ha de bästa föremålen ger en status som är lättare att uppnå i ett spel än i verkligheten. Man får snabbare belöningar i spelet och de är lättare att uppnå. Genom att gå med i klubbar, klaner eller andra grupper kanske man får en gemenskap man annars inte fått i verkligheten.

Om tiden som spenderas framför datorn tar för mycket tid från det verkliga livet kan det få negativa konsekvenser. Tiden räcker inte till att göra det andra som är viktigt. Studierna blir inte prioriterade och man får inte tid att träffa riktiga vänner. Genom att sitta framför en dator för mycket kan hälsan försämras. Tar hälsan stryk kan utseendet försämras och därmed självkänslan.  Om spelen inte tar allt för mycket av ens tid så tycker jag de kan vara positiva och utvecklande. Man får pröva på unika situationer som annars inte skulle vara möjliga. Att få pröva på ledarskap och samarbete i grupp är bra för det verkliga livet. Dessutom kan man kommunicera med människor från andra länder och få del av deras kultur och lära sig av dem.

Beroende på vilket land och var i landet man lever påverkas identiteten av detta. Det största inflytandet har språket. Föds man i Sverige blir svenska oftast ens modersmål. Detta språk ger möjligheten att kommunicera med andra och få ta del av andras kunskaper och värderingar. Genom att vi har flera olika länder och språk blir ordet ”svensk” en del av identiteten. Mer lokalt påverkar det var i Sverige man bor. Vi kan vara stockholmare, dalmas, invandrare eller ”lantis”. Olika dialekter ger en bild av vart ifrån vi kommer och hur vi kan vara. Använder vi mycket svordomar eller talar med brytning eller med mycket slang får man en annan bild. Talar man med ett avancerat vokabulär och med mycket facktermer ger man intrycket av att vara utbildad och intellektuell.

Hur man anpassar sig till detta samhälle kan visas i arbetet. Även om man valt ett yrke av intresse eller av andra anledningar säger yrket något om personen. Yrket kan bli en stor del av identiteten då man större delen av livet ofta är kopplad till det. Beroende på vilken status yrket ger och folks associationer till det uppfattas personen olika. Vissa kämpar hårt för att få sina poster och andra får dem utan större besvär. Vissa arbeten är svårare att få. Ofta är det dessa yrken som ger status.  De som strävar efter dessa kan bli uppfattade på olika sätt. Ambitiösa eller statusfreaks kan vara benämningar på dessa. De som nöjer sig med mindre prestigefyllda och kanske lättare yrken kan ses som lata, okunniga eller bara som någon som hittat något de tycker om. Beroende på orsaken till det yrke man har ges en bild av denna persons identitet. Vid mötet mellan människor är frågan om vad de arbetar med vanlig, speciellt här i Sverige. Att kalla sig snickare, lärare, läkare eller clown är olika typer av identiteter kopplade till sitt yrke. Att få vara med i den gruppen och ha en funktion i samhället kan vara viktigt. Vid pensionen försvinner ofta denna titel och med den en del av identiteten. Tiden efter kan vara en svår period för många då yrket haft en stor betydelse för dem.

Om livet varit bra eller dåligt har satt sina spår. I en värld med eller utan ett världskrig som pågår formas identiteten oberoende av detta. En människas familj, uppväxt, val av kläder, beslut, vänner, händelser och prestationer har alla påverkat personen. Tiden sätter sina spår. Av denna människa som en gång välkomnades hit kommer dagen då det är dags att lämna allting bakom sig igen. Dock inte lika tomhänt som den dag personen föddes utan fylld av minnen och kunskaper från livet som passerat. Till sist finns bara de minnen som andra har kvar av denna person. Våra livs olikheter gör oss alla unika. Vem denna person var beror på vems ögon man iakttar med. En pappa eller mamma för vissa men en främling för andra. Eller var det jag? 

Hej du kvinna i nöd!

Jag har läst ditt brev och ska försöka ”dammsuga” lite åt dig och hjälpa dig att planera din framtid. Jag har inte de erfarenheter av livet som du har och är fortfarande ung men ska försöka hjälpa dig så gott jag kan.

I ditt brev märker jag att du är ensam och längtar efter någon du kan tillbringa dina dagar med.  Någon som kan ta bort ditt ”elände” som du kallar det. För att lyckas med detta måste du börja agera. Gå ut och gör det som du tycker är kul. Du behöver komma ut och träffa människor och har du tur så kommer du träffa den rätta. Hemma kommer du inte hitta honom, om du inte bjuder in honom. Kanske ska du börja studera om du inte har något annat för dig. Där har du chansen att träffa människor och förhoppningsvis göra något roligt samtidigt. Kanske är det där  du finner den rätte.

Genom att använda Internet kan du skaffa dig vänner. Även om du kanske inte träffar dem på riktigt får du någon att ”prata” med. Det finns andra människor som också söker en partner. Om du inte redan har prövat är kanske dejting på Internet något för dig. Det finns ett flertal sidor med den inriktningen som kanske kan hjälpa dig. Internet kan för övrigt ge dig många råd bara du tar dig tid. Du kommer inte att vara lika ensam om du hittar någon att prata med. Det är en bra start för dig.

För att du ska få mer ork och känna dig mer energifylld bör du kanske se till att skaffa en trevlig frisyr och något vackert klädesplagg. Detta för att ge ditt självförtroende en ”kick” och kanske underlätta för någon annan att kunna hitta just dig. Det är du som måste leta eller åtminstone underlätta för andra att hitta dig. Sluta att sitta hemma hela dagarna, ”spotta i nävarna” som de andra sade. Du måste göra något mer än att sitta hemma för att lyckas. Börja långsamt om det behövs. Med ett steg i taget så kommer du förhoppningsvis fram till slut.

När du skrev detta brev till mig tog du ett steg närmare att komma loss från den situation du nu lever i. Kanske gav jag något råd som gav dig en tankeställare eller rentav något du direkt kan ta till dig och genomföra. Jag hoppas att ditt sökande går bra. Lycka till!

Med vänliga hälsningar

Johan Wikström 

Reflektioner om kamratrespons

Jag tycker det intressantaste med kamratresponsen var att se hur man med samma uppgift byggde upp texterna på olika sätt. Något jag uppmärksammade var att en text var mer personlig och därigenom mer fängslande medan en annan var extra givande då jag tyckte uppbyggnaden av texten var bra. Att läsa hur andra skriver var det mest lärorika. Vad andra hade för tankar om identitet och att jämföra dessa med ens egna var spännande.

För att det ska vara okej att låta någon annan titta och lägga ner tid på ens uppsats tycker jag att man själv ska bearbetar texten. En text som snabbt blivit nedskriven och inte genomläst bör man arbeta med själv innan. Annars blir det extra jobb för den som ska läsa och kommentera på de onödiga misstagen.

Jag tycker kamratrespons är bra då det är svårt att rätta saker som man inte kan eller hittills inte har lärt sig. Man kan inte hitta fel som man inte vet är fel. Svårtolkade meningar eller stycken kan också vara besvärliga att hitta då man själv förstår.

För att kamratresponsen ska vara mer givande behövs det att den som ska läsa igenom ens text är engagerad och försöker hitta det som den inte förstår samt de fel som man själv inte har hittat. Ett ”bra” ger inte så mycket. Det var tur att det inte blev en så kort kommentar. Att få höra det som är bra i ens text gör skrivandet och uppgiften roligare. Det som var svårtolkat eller saker som de inte riktigt förstod var lärorikt och bra att veta. Det förbättrar helt klart texten om man kan ändra detta och göra det tydligt.

Att sitta framför en dator och skriva kommentarer i texten underlättade då man tydligt kan visa vad man tycker eller har reagerat på. Det gick snabbare och blev inte lika klottrigt som det annars kunnat bli på papper. Dock tycker jag vi hade ont om tid att noggrant jämföra och diskutera texterna. Vi hann knappt läsa och ge respons på alla texter. Vi ansåg att responsen var värdefull och bestämde oss därför att ge varandra respons hemifrån via nätet. Jag fick lite att tänka på och gav själv andra något att tänka på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *