Det muntliga nationella talet är cirka 5 minuter långt vilket var kravet.
Temat var trend, utveckling och förändring.
Tittar ni igenom talet noggrant så kanske ni hittar lite inbakade retoriska knep och kopplingar till temat – trend, utveckling och förändring. Kolla gärna in början och slutet – hur de hänger ihop.
Betyg: MVG
Blir inte riktigt samma sak att läsa ett tal som att höra det. I texten finns på vissa ställen fetstilta ord som var ställen där jag i talet betonade extra och — bindestreck som motsvarade olika långa pauser.
Muntliga nationella prov – Talet
Ska vi bry oss? — Vad spelar det för roll? Ska vi blunda och sova lite till eller ska vi göra något? Du har ett val.
Jag tror att alla skulle vilja att miljöproblemen löste sig, låta regnskogen och djuren finnas kvar. — Få ett slut på svält och krig. Dessutom vill vi alla vara friska, starka och leva lyckliga. Vi vill vara fria med många valmöjligheter.
Vi har alla här möjligheten att göra val. Men beroende på hur vår situation ser ut, har vi olika möjligheter. Vi kan börja med ett av dessa val. Ett val som kan tyckas vara ganska simpelt. Valet av vad vi äter har en viktig betydelse. Den påverkar först – vår hälsa.
Ofta är de med hög status mer benägna att leva hälsosamt än de med låg status. Detta mönster syns över hela jorden. Sara Rörbecker tar upp detta i sin artikel ”Därför lyder inte alla doktorn” som publicerades i Katrineholms-Kuriren 2010. Folk vet, men de gör ändå inte de rätta valen. Detta berör mig. Vi vet hur vi bör leva, med vi följer inte doktorns råd.
Det känns naturligt att alla människor vill vara hälsosamma och friska. Dock är det många som inte orkar leva hälsosamt. Det är enklare att välja snabbmat, strunta i motion och utsätta sig för stress, vilket är synd. Detta orsakar en mängd välfärdssjukdomar som kostar miljardbelopp för samhället— Genom att äta nyttigt och röra på oss mår vår kropp och själ bättre.
Men vad vi äter påverkar inte bara hälsan utan har även stor inverkan på miljön. Om vi lyfter frågan till ett globalt perspektiv så inser vi att – alla – påverkas av vad vi äter. Även då de med hög status lever hälsosammare vilket är bra, — så konsumerar och reser de mer vilket belastar miljön. Självklart skulle inte någon vilja bidra till att förvärra de problem som finns. Dock är detta svårt att undvika med vår västerländska livsstil.
Miljöproblemen har i vår tid varit mycket aktuella. Det finns många miljöbovar. – Det finns en som många blundar för. Det är synd att många är omedvetna. De flesta politiker vill eller vågar inte ta upp frågan.
FN’s jordbruksorgan FAO skrev en stor vetenskaplig rapport med många författare som publicerades 2006. Rapporten heter Livestock’s long shadow. Den tar upp oroväckande fakta om den mat vi äter. Rapporten tar upp hur boskap, alltså köttproduktionen, påverkar vår miljö negativt.
Enligt FN’s rapport är den värsta boven till växthuseffekten räknat i koldioxidutsläpp köttindustrin. — 18 procent alltså nästan en femtedel av världens totala koldioxidutsläpp kommer från köttindustrin. — Ofta får vi höra om transporternas stora påverkan, som ändå är lägre, på 14 procent. Dessutom framgår andra övergrepp på moder jord orsakade av köttet. Skövling av regnskogar, stora utsläpp av gifter och övergödning är några av dessa. Trenden är att köttkonsumtionen ökar dramatiskt vilket är ohållbart.
Vi har valet att lyssna
Vi har valet att se problemen
Och vi har valet att agera.
Utvecklingen blåser åt fel håll. — Låt oss tillsamman kryssa mot denna motvind och styra kosan mot rätt kurs. — Snart får vi medvind! Det är dags för nya friska vindar och en förändring. Släng dina dåliga vanor och köttet överbord.
Ett mindre dramatiskt och realistiskt val är att välja ekologiskt kött och minska konsumtionen. Varje gång du köper en produkt – stödjer du den.
Vi har valet att ändra våra levnadsvanor för att både vi själva och jorden ska må bra.
Bry dig. — Öppna ögonen och vakna. Vi ser att våra val har en större inverkan än det vi själva upplever. De får konsekvenser. — Kanske inte så märkbara, men som ringar på vattnet sprider de sig och påverkar oss.
Alla våra val är avgörande för en bättre värld. — Du har ett val men vågar du? – Orkar du? – Jag uppmanar er nu att tänka över era val! Du kan säkert ta ett litet steg åt rätt håll. Våra val tillsammans gör stor skillnad. – Ditt val är viktigt!